Connecting to the Invisible World: Between Micro-organisms and Planetary Health

Ecological Memes, ‘AWAI’-bijeenkomst op vrijdag 19 november

Photo by Quentin Lagache on Unsplash

Duurzaamheid staat hoog op de agenda en de prognoses voor klimaatverandering bieden genoeg reden voor zorg en actie. Een belangrijke onderliggende vraag hierbij is hoe we ons als mens verhouden tot de wereld om ons heen, want dat bepaalt voor een groot deel onze interactie met onze natuurlijke omgeving. Kunnen we de natuur wel als iets ‘buiten onszelf’ zien? Als onderdeel van deze verkenning, duiken we op 19 november in een ‘onzichtbare’ wereld van micro-organismen: zelfhelend beton, regeneratieve landbouw (met behulp van data analyse), en de relatie tussen bacteriën en fysieke gezondheid.

Aan de hand van haar recente boek over planetaire gezondheid, gaan we met dr. Lisa Kirimura (Ehime Medische Universiteit, Japan) op verkenning naar het verband tussen bacteriën binnen en buiten ons lichaam. Ze neemt ons mee in de relatie tussen onze darmflora en fysieke gezondheid, en haar onderzoek naar micro-organismen voor gezonde voeding in regeneratieve landbouw, in samenwerking met Sony Computer Science Laboratories gebruik makend van data analyse.

Een geheel ander perspectief wordt ons gebracht door prof. dr. Henk Jonkers van TU Delft. Hij zal ons laten zien hoe de kleinste bacteriële organismen kunnen helpen om de levenscyclus van onze grootste constructies, zoals dammen, bruggen en tunnels, te verlengen. Deze methode wordt inmiddels in de praktijk toegepast door TU Delft-spinoff bedrijf Basilisk en was onder andere te zien in de tentoonstelling ‘Design by Nature’ in Museum de Fundatie in Zwolle. In onze verkenning van de relatie tussen mens en natuur opent de integratie van het genezend vermogen van micro-organismen in de zware industrie zicht op verassende mogelijkheden.

In de omliggende dialoog, neemt Shuhei Tashiro, master-student antropologie aan de universiteit van Heidelberg (Duitsland), ons mee in zijn perspectief op ‘multi-species anthropology’, gebaseerd op Anna Tsing’s ‘The mushroom at the end of the world’.

Ben je geïnteresseerd in verduurzaming? Ben je werkzaam in stedelijk beheer of verantwoordelijk voor grootschalige infrastructuur? Hecht je aan gezonde voeding en duurzame landbouw? We nodigen je van harte uit bij deze meerzijdige verkenning van onze verbinding met de onzichtbare wereld!

Organisator:
Ecological Memes

Moderatie:
Yasuhiro Kobayashi, Shuhei Tashiro en Hillen Oost

Locatie:
Online (Zoom)

Datum en tijd:
Vrijdag 19 november van 10:30-13:00 uur.

Voertaal:
Engels en Japan (met vertaling)

Voor meer informatie en toegang tot het evenement zie:
https://www.eventbrite.co.uk/e/awai-gathering-vol3-connecting-to-the-invisible-world-tickets-200781562057